Concept

SIMFEST este un festival – competiție de televiziune, singurul de acest fel din România și unul din puținele de gen din Europa. Este organizat în fiecare an, la sfârșitul lunii august, de ”Asociația culturală SIMFEST pentru sprijinirea și promovarea creatorilor din media și artele vizuale”. SIMFEST militează pentru profesionalism și pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și a creatorilor din media. Festivalul promovează, în același timp, jurnalismul local și mass-media comunitare.
Este o manifestare complexă, destinată mass-media electronice. Este punctul anual de întâlnire a specialiştilor lumii televiziunii din România și, în ultimii ani, din Europa, a studenţilor, a producătorilor indepedenţi şi a pasionaţilor de media, o competiţie menită să identifice şi să formeze valori şi talente, pentru a le acorda validarea necesară şi pentru a le pune în legatură cu mediul în care se pot dezvolta. Este o competiţie şi, în acelaşi timp, o şcoală de media şi un eveniment cultural.

Componentele
SIMFEST
sunt:
 • Competiția
 • Școala de Vară pentru jurnaliști și creatori din media
 • Programul oficial de festival

Competiția este deschisă tuturor realizatorilor de televiziune, reporterilor, cameramanilor şi producătorilor de televiziune din țară și din străinătate, dar şi realizatorilor independenţi (free-lanceri), studenţilor şi corespondenţilor teritoriali ai televiziunilor centrale, caselor de producție, precum și tuturor creatorilor multimedia. Ea se desfăşoară pe opt secţiuni. În mod exceptional, ediția 2019 are, la fel ca precedent, o secțiune specială, intitulată CENTENAR:

 • ȘTIRI (secțiune unică printre festivalurile de televiziune din Europa)
 • PUBLICISTICĂ TV (REPORTAJ TV/FILM DOCUMENTAR/ANCHETĂ/ESEU/TALK-SHOW etc.)
 • DIVERTISMENT
 • VIDEOCLIP
 • MULTIMEDIA
 • CREAŢIE STUDENŢEASCĂ
 • FILM TURISTIC
 • FICȚIUNE
 • Secțiunea CENTENAR – creată special pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la Unirea tuturor românilor și încheierea Primului Război Mondial, în urma căreia a fost posibilă formarea mai multor națiuni

Juriul competiției este format din personalităţi cunoscute în domeniul jurnalisticii, televiziunii şi cinematografiei din România și din străinătate. Au confirmat până acum participarea în juriu: conf. univ. dr. Lucian Ionică (Universitatea de Vest Timișoara), conf. univ. dr. Ion Stavre (SNSPA), Gheorghe Tuică (director de imagine TVR), prof. univ. dr. Brândușa Armanca (Universitatea Aurel Vlaicu Arad), Codruț Pânzaru (producător independent, București), Dorin Ion Ilie (director de imagine France TV, Paris), Steve Teers (editor de imagine, BBC World Service, Londra), prof. univ. dr. Manuela Cernat (reputat critic de film, membră în juriile unor mari festivaluri de film precum Cannes, Veneția, Berlin, San Sebastian ș.a.), jurnalista Erica Gudrun-Gutt (Șefa secției Newsgathering la televiziunea publică din Austria – ORF).

Școala de Vară pentru jurnaliști și creatori din media  a fost înființată și inclusă în festival în 2007, iar prin intermediul ei SIMFEST a devenit în ultimii ani singura instituție din țară de educație non-formală a creatorilor din media, în special din audiovizual.
În cadrul ei au ținut prelegeri, au condus workshop-uri sau au susținut masterclass-uri jurnaliștii Romeo Couți și Brândușa Armanca (TVR), scriitorul Bogdan Hrib, conf. univ. dr. Ion Stavre (SNSPA), conf. univ. dr. Lucian Ionică (Universitatea de Vest Timișoara), regizorul Ștefan Fischer (Germania), Charles Fletcher, MBE (Scoția), producătorul TV Codruț Pânzaru, realizatorul TV Tamas Barok (Ungaria), Geo Tuică (director de imagine la TVR), regizorul Copel Moscu (UNATC București), Iulia Badea Gueritee și Raymond Clarinard (Courrier International Paris), conf. Univ. Dr. Avram Tripon (Universitatea Petru Maior Tîrgu Mureș), Beata Biel (expert Google Polonia) ș.a.

Printre masterclass-urile programate în acest an se numără: imaginea de film și televiziune (Ovidiu Gyarmath, director de imagine); editarea imaginii – tehnici utilizate în televiziune, film și publicitate (prof. univ. dr. Laura Baron); regia de film documentar (prof. univ. Copel Moscu, regizor); Știrea de televiziune – comparație între stilurile american, anglo-saxon și est-european (Charles Fletcher, MBE, trainer BBC World Service, corespondent Sky One etc. – Scoția). Toți participanții la festival au acces gratuit la cursuri și masterclass-uri.

Programul oficial de festival este deschis publicului larg, astfel încât, pe de o parte, să poată fi realizată o punte de comunicare între creatorii din media și cei pe care îi slujesc: consumatorii de informație, în ideea înțelegerii corecte de către aceștia a mesajelor mass-media, iar pe de altă parte să ofere breslei jurnaliștilor o alternativă presiunilor la care este supusă zilnic, un spațiu de exprimare liberă și o platformă non-formală de ridicare a nivelului profesional. Astfel, Festivalul SIMFEST nu mai este doar o competiție de televiziune, ci un adevărat complex cultural. În program ediției 2019 sunt prevăzute, printre altele:

 • Expoziție de artă plastică
 • Proiecții publice ale producțiilor înscrise în competitive, în prezența realizatorilor, urmate de dezbateri
 • Proiecție publică a unui film artistic din portofoliul Festivalului Internațional al Filmului Politic CINEPOLITICA București
 • Un concert pentru tineret, susținut de formația Țapinarii
 • Călătorie de documentare în județ, proiecția, în comuna Sîngeorgiu de Mureș, a unui film documentar (joi, 29 august)
 • Evenimente aniversare dedicate susținătorilor festivalului (sponsori, parteneri, voluntari ș.a.)
 • Celebrarea Zilei Limbii Române (sâmbătă, 31 august): lansarea unor volume scrise de români care locuiesc peste hotare, prezentarea unor televiziuni în limba română din străinătate, simpozion: ”Limba română, românii și România, de la Sarmizegetusa Regia la București”; flash-mob-uri și minirecitaluri de poezie; un târg de carte în Cetatea medievală ș.a.
 • Gala Laureaților (sâmbătă, 31 august), care include momente artistice (recitaluri de muzică și poezie ș.a.)

Activitățile programate în festival se vor desfășura în Cetatea medievală din Tîrgu Mureș, iar proiecțiile eveniment vor avea loc la Cinematograful Arta din centrul orașului.

Recunoaştere internaţională:  SIMFEST este cunoscut şi recunoscut în mass-media româneşti drept un model atât în privinţa promovării libertăţii de exprimare a creatorilor, cât şi în cea a promovării şi apărării adevăratului profesionalism în presă. Mulţi dintre creatorii premiaţi, de-a lungul anilor, la SIMFEST au confirmat ulterior în competiţii internaţionale la Sibiu, Praga, Belgrad, București, Londra, Chișinău sau Tel Aviv. SIMFEST este, de asemenea, în colaborare sau în parteneriate cu mai multe manifestări similare: TIFF Cluj-Napoca, ASTRA Sibiu, CRONOGRAF Chișinău, DETECTIVEFEST Moscova ș.a.

Festivalul și partenerii săi vor fi promovați prin publicațiile proprii ale festivalului (afișe, bannere, mash-uri, caiet program, pagină web și Facebook ș.a.) și prin intermediul partenerilor media. SIMFEST a încheiat, de-a lungul vremii, zeci de parteneriate media cu instituții de presă din județ și din țară. Au fost publicate sau difuzate, în 14 ani, peste 1.000 de articole sau reportaje radio sau TV. Printre partenerii media tradiționali se numără TVR, Agenția Națională Agerpres, RFI România, Radio România, Europa FM ș.a.

ORGANIZATORI:
Asociația culturală SIMFEST
Președinte: Ioan Ceaușescu
Tel: +40 722 214787  / +40 722 299794
E-mail: office@simfest.ro / ioan.ceausescu@simfest.ro
www.simfest.ro