Juriul celei de-a XVI-a ediții a  Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST, desfășurat în perioada 26 august – 1 septembrie la Tîrgu Mureș, a premiat cele mai reușite producții înscrise în concurs, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teatrul Ariel.

65 de producții din România, Republica Moldova, Franța, India (coproducție Canada) și Iran au concurat în cadrul ediției SIMFEST din acest an. Juriul format din Conf. dr. Lucian Ionică (președinte al juriului), Conf. dr. Ion Stavre (SNSPA București), Geo Tuică (director de imagine), Codruț Pînzaru (producător independent), Prof. dr. Brîndușa Armanca (Universitatea Aurel Vlaicu Arad), Dorin Ion Ilie (director de imagine France TV), Steve Teers (editor de imagine și muzician) și Erica Gudrun Gutt (jurnalist ORF Viena) a anunțat câștigătorii.

Pe lângă înmânarea premiilor, Gala Laureaților SIMFEST 2019 a inclus și momente artistice susținute de studenți ai Universitatii de Artă Teatrală. Pe scena Teatrului Ariel au urcat și Sir Blues – Vali Răcilă, actrița Adriana Trandafir și Aurelian Suciu.

Lista premiilor SIMFEST 2019

 La secțiunea film studențesc a fost acordată o menţiune, producției “Totul despre Florin Dobre, mai puțin câteva lucruri”, autor Valentin Anghel, producător UNATC.

Tot o menţiune a primit și filmul turistic „Orașul născut din Dunăre”, autor Ion Diaconescu, producător Low Salt SRL – D.

Juriul a acordat mențiune și producției „Torna, Torna, Fratre!”, realizată de Liviu Moldovan.

Premiul pentru videoclip a fost acordat spotului cu titlul „Aurel Chirtoacă, la Cinema”. Autorul este Sergiu Ciorescu, din Republica Moldova.

Filmului „Jurnalul familiei E-scu”, realizat de Șerban Georgescu, producător Kolectiv Film i s-a acordat premiul pentru montaj.

Juriul a acordat și un  premiu special pentru acțiuni umanitare, filmului „Gift of Sight” , autor  Sebastian Andrei, producător LiberoProduction SDN BHD Kuala Lumpur, Malaezia.

Premiul pentru eseu a fost acordat producţiei „Povestea lui Crispin”, autor Liviu Moldovan. Aceeași producție a primit și diploma de excelență pentru originalitate, din partea UZPR, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

La secțiunea știri, echipa formată din Mihaela Onea, reporter și Ionel Poor, operator, de la TL Plus Maramureș au primit mențiune.

Premiul pentru cea mai bună știre a ajuns la televiziunea Open TV, pentru știrea dedicată calvarului șoferilor din Giurgiu, care își avariază mașinile pe un drum național nereparat de ani de zile.

Premiul pentru reportaj, categoria producători mici, a fost acordat producției “Mitingul lui Liviu”, autor: Alex Maranda, producător Facebook Ads SRL.

Premiul pentru reportaj, categoria producători mari, a fost oferit producției “Și eu – 15 minute de solidaritate de români”, autoare  Marga Andreescu, de la TVR Iași.

Premiul pentru film documentar, categoria producători mici a ajuns la Reza Golchin din Iran, pentru producția “Black and White”.

“Orfelinatul groazei de la Cighid” realizat de Teodora Suth, Kanal D a primit mențiune pentru documentar, la categoria producători mari.

 

Premiul pentru film documentar, categoria producători mari, a fost acordat producției “Sfinții de la Castel”, realizator Maria Florea, TVR Iași.

Premiul pentru producții dedicate centenarului i-a revenit lui Dan Curean, TVR Cluj pentru  “1918 – Momentul Românilor”.

Producția “Pup-o, mă!”, autor Camelia Popa a primit premiul pentru producții de ficțiune .

Premiul pentru jurnalism european, susținut financiar cu 500 de euro de Asociația Ziariștilor Independenți din România AZIR (secția românească a Asociației Europene a Jurnaliștilor) a fost acordat producției “Tatăl meu, Imre”, realizator Andreea Știriliuc, TVR Iași.

Premiul special al juriului a fost acordat producțiie “Apusul Apusenilor”, de Codruța Angelescu TVR1.

Câștigătoarea  Marelui premiu SIMFEST 2019 este Maria Cinar Jiga de la TVR Cluj, pentru producția “Între lumi”.